بررسی ناهنجاری‌های مادرزادی جنین منتهی به صدور مجوز سقط درمانی در اداره کل پزشکی قانونی اصفهان از سال 1390 لغایت 1393 - علی سلیمانپور (Majallah-i Zanān, Māmā̓ī va Nāzā̓ī-i Īrān, 2017)
مقدمه: همچون برخی کشورهای جهان، در ایران نیز از دیرباز سقط جنین به لحاظ فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و مذهبی موضوعی حساس بوده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اپیدمیولوژی قانونی توزیع و علت جنینی سقط‌هایی که توسط پزشکی قانونی مورد تأیید قرار گرفته و برای آنها مجوز قانونی انجام سقط صادر شده است، انجام گرفت. روش‌کار: این مطالعه به صورت گذشته‌نگر با رویکرد اپیدمیولوژی قانونی، بر روی دادههای سقط با علل جنینی در پزشکی قانونی استان اصفهان از سال 93-1391 انجام شد. در این مدت در مجموع 629 مجوز قانونی سقط به علل جنینی صادر شده است که پس از بررسی پروندۀ سقطهای مذکور، داده‌های مربوط به سن مادر، تحصیلات مادر، شهرستان محل سکونت، علت جنینی سقط و سن جنین استخراج و در فرم جمع‌آوری داده‌ها ثبت و سپس با استفاده از نرم‌‌افزار آماری SPSS (نسخه18) با روش‌های آمار توصیفی و روش تحلیلی رگرسیون مولتی نامیال تجزیه و تحلیل گردید. میزانp  کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: از نظر توزیع فراوانی اختلالات مربوط به جنین، 233 موارد (4/37%) صدور مجوز قانونی سقط ناشی از اختلالات مربوط به سر جنین (cephalic disorder) ثبت شده است. دومین اختلال جنینی شایع هیدروپس فتالیس است که (18%) 113 مورد را در بر می گیرد. سومین اختلال، مشکلات کروموزومی یا تریزومی‌ها است که شامل(5/13%) 85 مورد میگردد. دیسپلازی اسکلتی با (11%) 69 مورد، چهارمین اختلال شایع و پس از آن تالاسمی ماژور با (3/7%) 46 مورد قرار دارد. نتیجه‌گیری: توزیع سقط جنین در شهرستان‌های مختلف استان اصفهان بسیار متفاوت است و الگوی یکسانی ندارد. با توجه به بخش قابل توجهی از سقط‌های جنینی که به پزشکی قانونی مراجعه نمیکنند و نیز مادرانی که مراجعه می‌کنند ولی موفق به دریافت مجوز قانونی سقط نمی‌شوند، تعیین سیمای واقعی سقط جنین در استان اصفهان به سادگی ممکن نیست.