Metastatik Beyin Tümörleri - Ersin HACIYAKUPOĞLU (Cukurova Medical Journal, 2014)
Metastatik tümör; orjinini Santral Sinir Sistemi (SSS) dışındaki dokulardan alan primer sistemik kanserlerin sekonder olarak SSS ne yayılmasıdır. Erişkinde SSS ne en sık metastaz sırasıyla akciğer, meme, malign melanom, renal hücreli Ca, kolon ve tiroid kanserinden gelir. Akciğer kanseri %30-60 oranında beyine metastaz yapar. Çocukta beyin metastazı oldukça azdır. En sık lösemi, lenfoma, osteogenik sarkom, rhabdamyosarkom ve germ hücreli tümörler beyne metastaz yaparlar. Malign melanom, akciğer, meme ve kolon kanserleri %50 oranında multipl metastaz yaparken renal tümörler tek metastaz yapmaya meyillidir. Akciğer kanseri tanı koyduktan 6-9 ay sonra beyne metastaz yaparken, renal kanser 1 yıl, kolon kanseri 2 yıl, meme kanseri ve malign melanom 3 yıl sonra beyine metastaz yapabilir. %6 olguda primer tümöre ait hiçbir bulgu yokken beyine metastaz olmaktadır. Tedavide verilen ilk ilaç kortikosteroiddir, daha sonra ameliyat, Radyoterapi (RT), Kemoterapi (KT) ve Stereotaktik Radyosurgery (SRS) yapılabilir. Küçük hücreli akciğer kanseri, lenfoma, germ hücreli tümörler RT ve KT"ye hassastırlar. Non small akciğer kanserleri, renal, kolon, malign melanom radiorezistandır. Eğer hastada 3-4 aydan uzun yaşam süresi bekleniyorsa agresif tedavi uygulanır. RT"de verilen dozun total miktarı ve veriliş süresi ile ilgili akut ve kronik komplikasyonlar meydana gelir. Metastatik tümörlerin ameliyatlarında amaç nörolojik defisit olmadan tümörün total çıkartılması, intrakranial basıncın azaltılması ve eğer postoperatuar RT yapılacaksa dozun mümkün olduğu kadar düşük tutulmasıdır. Önceleri multipl metastazlar opere edilmemekte idi ancak ne kadar çok metastaz alınırsa RT ve KT den o kadar çok cevap alındığından günümüzde ameliyat önemlidir. Anahtar Kelimeler: Metastatik beyin tümörleri, Stereotaktik radyosurgery, Malign melanom, Akciğer kanserleri, Renal hücreli karsinom, Radyoterapi, Kemoterapi