A Comparision Between Turkish and Dutch Librarianship Türkiye ve Hollanda Halk Kütüphaneleri Arasında Bir Karşılaştırma - Henk Middelveld (Türk Kütüphaneciliği, 1993)
The comparison is based on abservations of the author during a week's visit to Turkey in December 1992. Holland is better of f in terms of the number of public libraries, offering senices to 12 million with 1100 libraries; having a decentralized organization which increases productivity; having national centres for cataloguing and classification and also for book processing; and having richer collections. Turkey is better of f in being able to offer senice for longer hours, having conference halls and social facilities within the public libraries. Centralized organization can have advantages in the coordination of automation in Turkey. The author has noted the education of Turkish academics and their awareness of the developments in the field, in western countries. Dutch and Turkish librarians show similarities in their professional knowledge and devotion to their profession. The author concludes that the two countries are at different stages of development. Turkey is at a phase lived in Holland in 1950-60s. Karşılaştırma yazarın Aralık 1992'de Türkiye 'ye yaptığı bir haftalık gezisi sırasındaki gözlemlerine dayanmaktadır. 12 milyonluk bir nüfusa 1100 kütüphane ile hizmet veren Hollanda, kütüphane lerinin sayısı, daha verimli bir çalışma ortamı sağlayan ademime rkeziyetçi örgütlenme yapısı, kataloglama ve sınıflama hizmetlerini sunan ve kitapları rafa hazırlama işlemlerini yapan ulusal merkezlere sahip oluşu ve daha zengin dermeleri olması açısından şanslıdır. Türkiye ise daha uzun hizmet sürelerine ve halk kütüphaneleri içinde konferans salonları ve kafeteryalara sahip olma şansını yaşamaktadır. Merkeziörgüt yapısı otomasyona geçişte eşgüdümün sağlanması açısından Türkiye için bir avantajdır. Türkiye'de öğretim görevlilerinin mesleki formasyonu ve batıdaki gelişmeler konusundaki bilgi düzeyleri yazarın dikkatini çekmiştir. Türk ve Hollanda kütüphanecileri, mesleki bilgi düzeyleri ve mesleklerinin bağlılıkları yönünden pek farklı değildirler. Yazar , bu iki ülkede kütüphanecilik hizmetlerinin farklı aşamalarda olduğu ve Türkiye'nin Hollanda'da 1950-60'lı yıllarda yaşanan evreyi yaşadığı sonucuna varmıştır.