تعیین اثر عصاره‌ی اتانولی بره‌موم زنبور عسل بر جدایه‌های باکتریایی با مقاومت دارویی چندگانه‌ی شناسایی شده با روش مولکولی در زخم بیماران بستری در شهر اهواز - Aida Eidi-Sheikhrobat (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2018)
مقدمه: مقاومت چندگانه‌ی دارویی، يکي از معضلات پزشکي در درمان زخم است. هدف از انجام مطالعه‌ی حاضر، شناسایی مولکولی جدایه‌های باکتریایی با مقاومت چندگانه به دارو در زخم بیماران بیمارستان‌های اهواز و تعیین اثر عصاره‌ی اتانولی بره‌موم زنبور عسل بر روی این باکتری‌ها بود. روش‌ها: تعداد 120 نمونه از اردیبهشت ماه تا تیر ماه 1395 از انواع زخم بیماران در پنج بیمارستان اهواز تهیه شد. جدایه‌های باکتریایی با مقاومت چندگانه‌ی دارویی با روش انتشار دیسک انتخاب شدند و با توالی‌یابی ژن 16SrRNA شناسایی گردیدند. عصاره‌ی اتانولی بره‌موم با روش خیساندن تهیه شد و اثر آن به عنوان یک عامل ضد باکتری بر روی جدایه‌ها با روش‌های انتشار از چاهک و Microdilution تعیین شد. یافته‌ها: جدایه‌ها با مقاومت چندگانه شامل Escherichia coli، Pseudomonas aeruginosa، Acinetobacter baumannii، Staphylococcus aureus، Enterococcus faecalis و Enterococcus faecium از انواع زخم شناسایی و جدا شدند. غلظت 25 میلی‌گرم در میلی‌لیتر عصاره‌ی اتانولی بره‌موم در روش انتشار از چاهک بر جدایه‌های گرم مثبت مؤثر بود. در روش Microdilution، بیشترین حساسیت به عصاره در Staphylococcus aureus (با حداقل غلظت مهار کنندگی 25 و حداقل غلظت کشندگی 50 میلی‌گرم در میلی‌لیتر) و پس از آن در Enterococcus faecalis و Enterococcus faecium (با حداقل غلظت مهار کنندگی 100 و حداقل غلظت کشندگی 200 میلی‌گرم در میلی‌لیتر) مشاهده شد. باکتری‌های گرم منفی نسبت به همه‌ی غلظت‌های عصاره، مقاومت داشتند. نتیجه‌گیری: باکتری‌های گرم مثبت مقاوم به چند دارو که به عنوان موامع درمان زخم شناخته شده‌اند، حساسیت بالایی به عصاره‌ی اتانولی بره‌موم زنبور عسل نشان دادند.