TECHNOLOGIA OPC JAKO NARZĘDZIE INTEGRACJI SYSTEMÓW ZAUTOMATYZOWANYCH - Aibek Ashatovich Karatayev (Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska, 2014)
W artykule rozpatrzono możliwość zastosowania technologii OPC w systemach zautomatyzowanych. Dokonano przeglądu tej technologii, a także określono perspektywy jej rozwoju.