Wpływ zagęszczenia roślin na zdrowotność i plonowanie fasoli szparagowej w tunelu wysokim - HELENA ŁABUDA (Annales Horticulturae, 2019)
Celem przedstawionych badań było określenie wpływu zagęszczenia roślin 5 odmian fasoli szparagowej w uprawie przyspieszonej w tunelu foliowym na występowanie i skład gatunkowy grzybów porażających siewki i rośliny w fazie kwitnienia oraz na wielkość i strukturę plonu strąków. Materiałem doświadczalnym było 5 odmian fasoli szparagowej: ‘Elektra’, ‘Goldpantera’, ‘NOE-18’, ‘Lucyna’ (żółtostrąkowa) i ‘Scuba’ (zielonostrąkowa.). Fasolę uprawiano w tunelu foliowym wysokim (6 × 30 m). Zastosowano zróżnicowane zagęszczenie roślin: 14,8 rośl. ∙ m–2 (45 × 15 cm) i 8,9 rośl. ∙ m–2 (45 × 25 cm). Nasiona fasoli zaprawiono (Marshal 250 DS + Funaben T) i wysiewano w tunelu wprost do gruntu 18 kwietnia po 2 w punkcie, po wschodach pozostawiono po jednej roślinie. Pierwszą obserwację zdrowotności siewek przeprowadzono po 3 tygodniach od siewu nasion (1. dekada maja), podczas przerywki roślin, a drugą po 30 dniach od pierwszej, na początku fazy kwitnienia roślin. Do laboratoryjnej analizy mykologicznej pobrano siewki o delikatnie zahamowanym wzroście i rośliny w fazie kwitnienia z brunatnymi plamami nekrotycznymi na korzeniach i podstawie łodygi. Z porażonych siewek oraz roślin fasoli w fazie kwitnienia najczęściej izolowano grzyby patogeniczne z rodzaju Fusarium, a ponad 50% izolatów z tego rodzaju stanowił gatunek F. oxysporum f. sp. phaseoli. Spośród pozostałych grzybów patogenicznych z siewek wyizolowano Pythium irregulare, Alternaria alternata i Botrytis cinerea, a z roślin w fazie kwitnienia A. alternata, B. cinerea, Rhizoctonia solani i Sclerotinia sclerotiorum. Grzyby patogeniczne wyosabniano trzykrotnie częściej z podstawy łodygi aniżeli z korzeni roślin. Zagęszczenie roślin wpływało na występowanie i skład gatunkowy grzybów patogenicznych izolowanych z porażonych roślin w fazie kwitnienia oraz plonowanie. Wykazano, że liczba izolatów grzybów wyosobnionych z roślin rosnących w mniejszym zagęszczeniu była większa. Plon ogólny i handlowy strąków z 1 m2 był istotnie większy przy większym zagęszczeniu roślin, czyli mniejszej rozstawie (45 × 15 cm).