Üst Orta Gelirli Ülkelerde Sağlık Harcamaları ve Ekonomik Büyüme İlişkisi - Pınar Hayaloğlu (Isletme ve Iktisat Calismalari Dergisi, 2015)
Sağlık, bireyler için refahın kaynağı iken ekonomik büyümenin de önemli bir belirleyicisidir. Beşeri sermayenin oluşumunda önemli rol oynayan sağlık, bireyin verimliliğini arttırarak ekonomik büyümeye katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada sağlık harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisi 2000-2013 yıllarını kapsayan dönemde 54 üst orta gelirli ülke için araştırılmıştır. Bu doğrultuda toplam sağlık harcamalarının yanında kamu ve özel sektör sağlık harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi panel veri analiz yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; gerek toplam sağlık harcamalarındaki gerekse kamu ve özel sektör sağlık harcamalarındaki artış, üst orta gelirli ülkelerde ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkilemektedir.