Nesbit yöntemi ile tedavi edilen konjenital penil kurvatür hastalarında uzun dönem sonuçları - Umut ÜNAL (Cukurova Medical Journal, 2019)
Amaç: Bu çalışmada tek cerrahi ekip tarafından Nesbit prosedürü uygulanan konjenital penil kurvatür (KPK) hastalarının uzun dönem sonuçlarını yayınlamayı amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: KPK sebebiyle Nesbit prosedürü uygulanan 40 hasta dosyası retrospektif olarak incelendi. Hastaların penil kurvatür yerleri ventral, dorsal, lateral ve biplanar olarak sınıflandırılmıştı. Hastaların penis uzunluğu, eğrilik derecesi ve yeri perioperatif ölçümlerle kayıt altına alınıp hasta takibinde bu değer esas alınmıştı. Hastalar postoperatif 12. ayda intrakavernal papaverin enjeksiyonu sonrası penis boyu, rezidüel kurvatür durumu kayıt altına alınmıştı. Aynı zamanda Uluslararası Erektil İşlev Formu -5 (IIEF-5) sorgulanıp, sübjektif şikâyetleri ve memnuniyetleri değerlendirildi Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 26.8 (18-42) yıl idi. Preoperatif ortalama kurvatür derecesi 55.6 (40-90) derece idi. Ortalama takip süresi 39.9 (12-97) aydı. Postoperatif rezidüel kurvatürü olmayan hasta sayısı 22 (%55) idi. 17 (%42.5) hastanın ortalama 13.2 derece (10-30) klinik önemsiz rezidüel kurvatürü mevcuttu. Bir (%2.5) hastanın rezidüel (40 derece) kurvatürü mevcuttu. Hastaların hiçbirinde perioperatif ve erken postoperatif komplikasyon görülmedi.Sonuç: KPK hastalarında kurvatür derecesi ve yeri, penis boyutları ve erektil kapasiteleri cerrahi teknik seçimini etkileyen faktörler arasındadırlar. En az bu değişkenler kadar cerrahın tecrübeli olduğu teknikte cerrahın seçimini etkiler. Uzun dönem sonuçlarıyla KPK’ü olan uygun hasta grubunda Nesbit başarılı yöntemdir.