Okul Öncesi Eğitimde Sınıf Mevcudunun Etkinliklere Etkisi Üzerine Nitel Bir Çalışma - Canan Gunes (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi, 2019)
Okul öncesi eğitimi, çok yönlü ve yetenekli bireylerin geliştirilmesinde önemli bir rol oynar. Okul öncesi eğitimin çocukların kişisel gelişiminde edindiği öneme dair yaygınlıkla kabul gören bir kanı mevcuttur. Bu görüşe göre okul öncesi eğitimin kendisinden beklenen etkiyi yaratması için bir takım ön koşullar gereklidir. Bu ön koşulların en önemlileri arasında sınıf mevcudu ve öğrenci başına düşen fiziksel alan bulunmaktadır. Bu çalışmada sınıf mevcudu ve dolayısı ile öğrenciye ayrılabilen alan üzerinde durulmuş ve sınıf mevcudunun okul öncesi eğitim etkinliklerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada nitel çalışma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Bu çalışma, öğretmenlerin konu ile ilgili görüşlerinden ve deneyimlerinden yararlanmaktadır. Araştırma grubunu 2018-2019 yılında İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde görev yapan 18 okul öncesi öğretmeni oluşturmuştur. Birebir yarı yapılandırılmış bir görüşme formu ile toplanan verilerden  hareketle, sınıf mevcudunun  kalabalık olması, eğitim etkinliklerinin niteliğini düşürdüğü ve sınıf yönetiminde problemlere sebep olduğu bulunmuştur.