Radiks entomolaris teşhisi için intraoral periapikal radyografiler eşliğindeki tanısal yaklaşımlar - Vagish Kumar L SHANBHAG (Cukurova Medical Journal, 2018)
Periapikal radyografilerde periapikal bölgede görülen radyokasitenin bazen yorumlanması ve teşhis edilmesi zor olabilir. Mandibular ilk molar ve mandibular ikinci premolarda radiks entomolaris oluşumu nadirdir. Hekim, uygun teknikler kullanarak periapikal radyografiler almaz ise bu nadir durum muhtemelen yanlış teşhis edilebilir. 28 yaşında bir erkek hasta, ağızın sağ alt arka bölgesinde çürük diş şikayetiyle başvurdu. Ağıziçi muayenede, 46'sının çürümüş olduğu ve dikey perküsyonda çürüdüğü gözlenmiştir. Aynı zamanda ağıziçi periapikal radyografi (IOPA) önerilmişdi. İyi tanımlanmış radyofasiteler 46 ve 45 kökler arasında gözlenmiştir. İdiyopatik osteosklerozun kesin olmayan tanısı yapıldı. Bununla birlikte, radyopak yapı bir diş köküne benzediğinden, farklı bir yatay angulasyonda başka bir IOPA çekilmiştir. Şaşırtıcı şekilde, 46 ek bir süpernümerari kök sergiledi. Ayrıca, 45 ile ilişkili olarak ek bir dil kökünün varlığı kaydedilmiştir. Bu olgu sunumu, nadir görülen radyus entomolarisi ve ikinci mandibular premolarda eşzamanlı olarak ek kök oluşumu sergileyen olgu örneği ile periapikal radyografiyi alırken, bir angulasyon farkının yorumlama/tanı üzerine etkisini göstermektedir.