Eğirdir Gölü Su Kalitesine Yönelik Ön Bulgular: Yerinde Ölçümlerin Değerlendirilmesi - Şehnaz ŞENER (Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2014)
Göller Bölgesi içerisinde yer alan Eğirdir Gölü Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölüdür. Göl içme - sulama suyu, turizm ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi amaçlarla kullanımı sebebiyle ülkemiz için büyük bir öneme sahiptir. Ancak, göl havzası içerisindeki tarımsal, endüstriyel ve evsel atıklar gölün su kalitesinde olumsuz değişime neden olmaktadır. Bu çalışma ile Mayıs-2009 tarihinde Eğirdir Gölü su kalitesinin belirlenmesine ilk adım olarak, sistematik bir şekilde belirlenen 48 lokasyonda göl suyunun sıcaklık, pH, elektriksel iletkenlik (EC), çözünmüş oksijen (ÇO) ve seki disk derinliği değerleri yerinde ölçümler ile belirlenmiştir. Ayrıca, belirlenen 6 lokasyonda derinliğe bağlı sıcaklık, pH, EC ve ÇO değerleri ölçülerek grafikleri hazırlanmıştır. Elde edilen veriler Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılarak değerlendirilmiş ve her bir parametre için Ters Mesafe Ağırlıklı Enterpolasyon Tekniği kullanılarak tematik haritaları hazırlanmıştır. Ölçüm sonuçlarına göre göl suyu sıcaklığı ortalama 25,2 oC, pH değeri ortalama 9.0, EC değerleri ortalama 391 |imhos/cm, çözünmüş oksijen değerleri ortalama 8,3 mgł ve ortalama seki disk derinliği ise 2,1 m olarak belirlenmiştir. Bu değerler, Schoeller içme suyu diyagramı ve Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'ne göre göl sularının çok iyi kaliteli sular özelliğinde ve I. sınıf su karakterinde olduğunu göstermektedir. Yapılan çalışma sonucunda, ölçümlerin periyodik olarak tekrarlanması göl su kalitesinin sürdürülebilir bir şekilde korunması için zorunlu görülmektedir. Anahtar Kelimeler: Eğirdir Gölü, Su kalitesi, Yerinde Ölçümleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri