Term Gebelikte Spontan Over Hiperstimülasyon Sendromu - Aytekin TOKMAK (Cukurova Medical Journal, 2015)
Gebelik döneminde spontan OHSS son derece nadirdir. Bu çalışmanın amacı, term gebelikte spontan over hiperstimülasyon sendromunu sunmaktır. 29 yaşındaki primigravid kadının 35 haftaya kadar olan gebeliği gözlendi. Bu zaman süresince hastanın normal overlere sahip normal bir gebeliği vardı. Hasta kliniğe 37 haftalık iken hızlı kilo alma, abdominal sıkıntısı ve ağrı ile başvurdu. Ultrason inceleme çoklu foliküllü ve hafif assit içeren büyük multifoliküler overleri gösterdi. Gebeliğin 39. haftasında, overler daha önce tespit edilen ile aynıydı ve fötal makrozomi nedeniyle sezaryen uygulandı. 4060 gr ağırlığında sağlıklı bir kız bebeğin doğumu gerçekleştirildi. Multifoliküler içeren genişlemiş bilateral overler elektrokoter ile delindi. Doğumdan 2 hafta sonra overler normal haline geri döndü. Literatürde geç gebelikte meydana gelen spontan OHSS ile ilgili hiç vaka bildirilmedi. Sezaryen sırasında over delimi ileride yararlı olabilir.