Spawanie pojazdów szynowych – plany spawania - Jacek Słania (Przegląd Spawalnictwa, 2012)
Omówiono zasady tworzenia planów spawania przy budowie pojazdów szynowych. Przedstawiono wymagania normy EN 15085 w zakresie planów spawania. Wskazano zespoły pojazdów szynowych, dla których konieczne jest opracowanie planów spawania. omówiono sposoby kwalifikowania instrukcji technologicznych, w zależności od klasy jakości spoiny. Podano reguły postępowania dotyczące ogólnych warunków spawania, w tym: kwalifikacji nadzoru spawalniczego, kwalifikacji spawaczy i operatorów/nastawiaczy, wymagań odnośnie stanowiska spawalniczego, czynności spawacza/operatora przed przystąpieniem do pracy, stanu materiałów podstawowych, dokumentów dostępnych na stanowisku, warunków przygotowania do spawania, zasad sczepiania, podgrzewania wstępnego i międzyściegowego, zasad stosowania płytek do- i wybiegowych, oceny materiałów dodatkowych do spawania, cięcia termicznego, wykonywania zakończeń spoin i napraw złączy spawanych. Przedstawiono też plan spawania zespołu podwozia pojazdu szynowego.