Doświadczenie historyczne finansowania modernizacji ekonomicznej na Ukrainie - Victoria Nebrat (Studia z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX i XX Wieku, 2020)
W artykule zostało opisane historyczne doświadczenie z zakresu finansowania modernizacji gospodarki Ukrainy. Na podstawie analizy porównawczej ujawniono potencjał, możliwości i ograniczenia rynkowego i planowo-mobilizacyjnego modelu modernizacji. Uzasadnia się celowość przeprowadzania systemowej polityki modernizacji, która przewiduje zmiany w obszarach gospodarczych, społecznych, prawnych, politycznych i innych. Podkreślono niebezpieczeństwo mechanicznego transferu już aprobowanych na Zachodzie sposobów organizacji produkcji, techniki i technologii bez odtworzenia socjalnych i ekonomicznych warunków, w których się sformowały i, w których funkcjonują. Uogólnione zostały źródła finansowania i determinanty przeprowadzania nowoczesnych przekształceń modernizacyjnych.