Arabidopsis thaliana’da yaprak senesensi sırasında SA (Salisilik Asit) uygulamasının gen anlatımı üzerine etkisinin incelenmesi - Gül Öz (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2019)
Yaprak senesensi birçok iç ve dış faktör tarafından kontrol edilen önemli bir gelişimsel süreçtir. İç faktörlerdenözellikle hormonların yaprak senesensi üzerine etkisi çok önemlidir. Salisilik Asit (SA) senesensi teşvik ettiğibilinen ve bitki savunma mekanizmasında görev alan önemli bir bitki büyüme düzenleyicisidir. Bu çalışmada,SA’nın yaprak senesensi üzerindeki etkisi gen anlatımı açısından incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçlaArabidopsis thaliana yapraklarına 27., 31. ve 35. günlerde SA uygulaması yapılmış ve günlük floresansdeğişimleri takip edilmiştir. Gen anlatımını tespit edebilmek için uygulamalardan 4 saat sonra hasat edilen 8.yapraklarda mikroarray analizi yapılmıştır. Elde edilen veriler SA’nın senesens sırasında gen anlatımında yaptığıdeğişiklikleri ortaya koymaktadır.