De staat van informatie (WRR Verkenningen, 2011)
Public administration; Political science In tijden van informatisering veranderen het functioneren en het karakter van zowel de samenleving als de overheid. Soms is dit duidelijk aanwijsbaar, maar soms gebeurt het ook op een meer sluipende wijze. De inzet van ICT biedt kansen voor beleidsterreinen zoals de zorg, het jeugdbeleid en het immigratiebeleid, maar stelt het openbaar bestuur ook voor nieuwe fundamentele vragen. Hoe om te gaan met risico's en kwetsbaarheden rondom de inzet van nieuwe ICT? Wat betekent 'vergeten' in het tijdperk van onbeperkte opslagcapaciteit, of is het 'eens een digitale dief, altijd een digitale dief'? Hoe kan de overheid haar verantwoordelijkheid nemen voor het netwerk aan informatiestromen waaruit de digitale overheid steeds meer is opgebouwd? In De staat van informatie gaan auteurs als Ybo Buruma, Paul de Hert, Michel van Eeten, Corien Prins en Albert Meijer in op deze en andere vragen. De bundel is een belangrijke bouwsteen voor het WRR rapport iOverheid (2011).